„Am un mesaj pentru Guy Verhofstadt și Manfred Weber, politicieni pe care credeam că-i cunosc, care își permit să dea ordine sistemului de justiție din România și cer suspendarea legilor din țara noastră doar pentru ca ei să-și bifeze proiectul politic de a o pune pe Laura Codruța Kovesi în fruntea EPPO”, a scris Norica Nicolai, marți, pe Facebook.
Ea a adăugat că cei doi oficiali europeni cer în permanență României să aibă o justiție independență, însă vor o Uniune Europeană doar a lor, „cei care și-au făcut un scop în viață din a-i umili pe ceilalți”.
„Destul! M-am săturat de dublul vostru standard, m-am săturat de faptul că ne cereți permanent o justiție independentă, dar ne dați ordine de la Bruxelles pentru ca cei care vă servesc interesele să fie exonerați de răspundere. Lucrul acesta explică de ce unii au ales să părăsească UE, iar alții să o conteste. Într-o Uniune Europeană care presupune că respectă statul de drept și propriii cetățeni, nu au ce căuta astfel de comportamente hegemonice care dăunează întregului proiect european. Am înțeles clar că voi sunteți cei care vreți o altă Uniune Europeană, doar a voastră, a celor care și-au făcut un scop în viață din a-i umili pe ceilalți. Nu asta este Uniunea Europeană la care noi am aderat și care ni s-a promis, ea este o Uniune a respectului, a solidarității, a egalității dintre cetățeni și statele membre.
Sper ca următorul Parlament European să nu vă mai găsească în poziții din care să vă manifestați în acest mod față de Europa deoarece voi sunteți cei care faceți cele mai mari deservicii acestui proiect!”, a conchis eurodeputatul ALDE.
Reacția Noricăi Nicolai vine în contextul criticilor lui Guy Verhofstadt, care la începutul lunii ianuarie spunea că, în cazul în care partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu susține aplicarea în totalitate a recomandărilor Comisiei de la Veneția în privința legilor justiției și ONG-urilor va avea „un loc binemeritat în interiorul familiei ALDE, dacă nu, nu”.
De asemenea, Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE) pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, a exprimat, vinerea trecută, preocupare în legătură cu procedurile care o vizează pe Laura Codruța Kovesi, avertizând că ar putea cere o dezbatere în viitoarea legislatură a Parlamentului European.
Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-șef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE și Consiliu, pe 4 și 10 aprilie.